Welkom bij Bootverhuur Wadennogmeer Lelystad IJsselmeer Markermeer

Zeilen Lelystad

Algemeen:

Lelystad, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Flevoland, de eerste bewoners kwamen op 28 september 1967, en werd op 1 januari 1980 een gemeente. De stad telde per 1 januari 2008 73.116 inwoners (bron: gemeente Lelystad). Lelystad is vernoemd naar Dr. Ir. C. Lely, oud-Minister van Waterstaat. Tot aan de instelling van de provincie Flevoland op 9 januari 1986 viel de gemeente rechtstreeks onder de staat.

Samen met de gemeente Dronten en een klein stukje van de gemeente Zeewolde vormt Lelystad de polder Oostelijk Flevoland. Deze polder maakt deel uit van de Zuiderzeewerken, viel droog op 29 juni 1957 en ligt 4,8 meter onder de zeespiegel. Lelystad is met een totale oppervlakte van 765,39 km² de grootste gemeente van Nederland. Hiervan is echter maar 234,13 km² land, de rest is hoofdzakelijk IJsselmeer, Markermeer en deels onbebouwd of agrarisch.

Lelystad wordt aan oostelijke zijde begrensd door de A6. De tweede verkeersader die door de stad loopt is de N302, die loopt van Hoorn naar Kootwijk. Naast de grootste gemeente is Lelystad ook een stad aan het water. In Lelystad zijn veel havens te vinden voor de pleziervaart en woningen met privé-steigers.

Bezienswaardigheden:

In Batavia Haven vindt u de Hanzestad Compagnie, een zeilvloot met een ongeëvenaarde verscheidenheid aan traditionele zeilschepen, geschikt voor groepen van 8 tot 1000 personen. Van kleine tjalken, sportieve klippers, luxe windjammers, statige barkentijnen tot en met een heus spiegelretourschip en Nederlands enige viermaster. Alle 45 schepen varen exclusief onder de vlag van de Hanzestad Compagnie en hebben totaal elk jaar meer dan 100.000 gasten aan boord.

Bataviawerf en RACM, samen het Nationaal Scheepshistorisch Centrum, bieden u een boeiende kijk op historische scheepsbouw en scheepsarcheologie in de praktijk. Leuk en leerzaam voor jong en oud! Geniet van authentieke scheepsinventarissen, dwaal over de dekken en tussen de kanonnen op het VOC-schip Batavia en volg de bouw van ´De 7 Provinciën´. Dit is een reconstructie van het vlaggenschip van zeeheld Michiel de Ruyter en één van de belangrijkste schepen uit de maritieme geschiedenis van Nederland. Ambacht herleeft! De uitstraling van 17de-eeuwse schepen kwam vooral tot uiting door beeldsnijwerk. Neem een kijkje in het beeldsnijdersatelier én de andere werkplaatsen zoals de werfsmederij. In het gebouw van RACM-Scheepsarcheologie* kunt u kennis maken met het proces dat scheepsarcheologische monumentenzorg heet. Deskundigen houden zich daar bezig met het onderzoeken, conserveren en restaureren van scheepswrakken en scheepsonderdelen. U kunt ze aan het werk zien en op diverse plekken een toelichting krijgen over het werk dat er wordt verricht. Ook kunt u een kijkje nemen in het archeologisch maritiem depot, waar meer dan 20.000 grote en kleine, voorwerpen worden bewaard. Bekijk ook het wrak van het Romeinse schip dat in 2003 in Leidsche Rijn werd opgegraven...

Het Nieuw land erfgoedcentrum geeft een beeld van de strijd tegen het wassende water en de langzame maar zekere herwinning van het land op de zee kunnen worden gezien, gehoord en beleefd worden in het Nieuwland poldermuseum

Batavia Stad is een Outlet Shopping Village: Vele winkels in een oud nagemaakt stadje in Batavia stijl. De bekende merken verkopen hun artikelen met hoge kortingen. Ruim 70 winkels.

Batavia-haven met de "kamper" bruine vloot, grote, historische schepen waarmee dagtrippen gemaakt kunnen worden op het IJssel- en Markermeer.

Paradiso een surf- en watersportcentrum, speciale activiteiten voor kinderen zoals kanotochten, surfles, sportevenementen, catamaranzeilen en watertrapboten. Tevens bar, terras en verkoop van windsurfmateriaal. Paradiso ligt aan het strand van het Bovenwater aan de Uilenweg.

De Oostvaarderplassen is een Internationaal bekend moerasgebied dat natuurliefhebbers uit het hele land trekt. De plassen worden teruggegeven aan de natuur.Buffels, reigers, edelherten, koninkpaarden, wilde zwijnen en natuurlijk zeer veel vogels.

In november 2003 werd op de Luchthaven Lelystad het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome geopend. Het Luchtvaart-Themapark omvat naast een grote binnenexpositie (zo'n 6000 m2) een sensationeel grootbeeld-filmtheater waar luchtvaartfilms worden vertoond, uitgebreide horeca- en congresfaciliteiten, een luchtvaartwinkel, een restaurant en een groot en dynamisch openluchtmuseum. In dit buitenmuseum staan diverse historische luchtvaartgebouwen. Een echte verkeerstoren van Schiphol bijvoorbeeld, of nagebouwde - soms historische - hangaars waarin aan klassiekers uit de luchtvaart wordt gesleuteld. En af en toe vliegen de historische vliegtuigen een rondje of laat men de motoren draaien.

Sinds 1998 is het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwater Archeologie (ROB/NISA) gevestigd in Lelystad. Op deze locatie is de afdeling Scheepsarcheologische waarden van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek werkzaam. Uitgangspunt voor de afdeling is een kenniscentrum te zijn op het gebied van de scheepsarcheologische monumentenzorg. Het NISA-gebouw is toegankelijk voor publiek. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot en bij diverse afdelingen

Havens:

De haven is goed aan te lopen vanaf het IJsselmeer en vanaf het Markermeer. Komende vanaf het Markermeer passeert u na de Houtribsluizen eerst de Houtribhaven en de haven van Deko Marine. Als u de vaarroute volgt dan ziet u de haven vrij snel liggen. Neem een ruime bocht om de haven heen en u vaart probleemloos tussen de groene en de rode bakens door. Vanaf het IJsselmeer richting Lelystad vaart u na de ondiepte bij de dijk recht op de haven aan, vanuit Urk is het in een streep te varen. De ingang van de haven is aan de oostzijde.

Na het binnenvaren van de haven vaart u rechtdoor en volgt de borden meldsteiger. Bij deze steiger kunt u ruim aanleggen en naar het (vernieuwde) havenkantoor lopen waar men u een plaats toewijst. In Flevo Marina is altijd plaats voor passanten.

In de haven is aan vrijwel alles gedacht. Een restaurant voor de inwendige mens, een scheepswinkel voor uw boot, een supermarkt met verse levenswaren, ruime toiletgelegenheden met heerlijk warme douches, een sauna, speelruimte voor de kinderen, een tankstation, vuilwaterafzuiging, appartementen te huur, een servicewerkplaats, internetaansluiting, kortom in Flevo Marina is alles.

In Lelystad heb je veel last van vliegjes, daarom sluit men alle ramen en deuren. Als gevolg hiervan ruikt het niet echt fris in de toiletgebouwen en de douches zijn niet echt warm, lastige drukknoppen die na 1,5 minuut weer ingedrukt moeten worden.

Restaurant Scheepsrecht valt zwaar tegen, maar het is de enige keus. In het verleden waren we al eens eerder in het restaurant Scheepsrecht van Flevo Marina. De vorige keren stemden ons allerminst tot tevredenheid. Sterker nog: Het was voor ons een reden om Flevo Marine voorbij te varen. Maar, als je bij Flevo Marine wilt overnachten heb je weinig keus. Wat ons betreft valt restaurant Scheepsrecht definitief buiten de boot. In het verleden vonden we de kwaliteit van de gerechten en de bediening al ronduit slecht.

Voor passanten die buiten de haven activiteiten willen ondernemen is Flevo Marina ver weg van de bewoonde wereld. Op loopafstand is een strandje voor de kinderen en een golfbaan voor de volwassenen. Dat is het. Lopen naar Lelystad lijkt op een vierdaagse en openbaar vervoer gaat niet langs de haven. Wellicht is het een optie voor Flevo Marina om zelf een busje heen en weer te laten rijden tussen de haven en Lelystad?

Flevo Marina is een uitstekende uitvalsbasis voor de ware zeilers, voor passanten zijn leukere plaatsen te bedenken.

De ingang van Lelystad Haven is herkenbaar aan de twee 10 meter hoge houten torens met wit rondschijnend licht. Let nu wel op: deze torens markeren niet de havenhoofden, aan beide zijden steken ijzeren damwanden in de havenopeningen die de ingang versmallen. Een paar zielige rode en groene lampjes markeren deze lelijke punten. Direct aan de bakboordzijde zie ik de behoorlijk lange meldsteiger. Toen ik geen intercom zag ben ik naar het havenkantoor gelopen. Eerst kwam ik in een watersportwinkel maar daar kreeg ik te horen dat het havenkantoor aan het andere eind van de kade is gevestigd. In het havenkantoor vertelde de vriendelijke dame mij dat ik aan de meldsteiger mocht blijven liggen wanneer ik maar niet langs het gele stuk lig. Later begreep ik pas hoe het werkt met het grote bord op het eind van de meldsteiger. Aan het bord zitten een aantal bakjes vast. In deze bakjes zitten kaartjes met een nummer van de box die nog vrij is. Ieder dag worden de kaartjes ververst. Ik had beter moeten lezen wat er op het bord staat.

Lelystad Haven is een forse haven met een tiental lange houten steigers met palen. Een deel van de haven wordt bezet door de bruine vloot. Op de steigers zijn voldoende elektra- en watertappunten. Op de kade bevindt zich een zeer ruim gesorteerde watersportwinkel “Tagerijn Emma” . De kade wordt tevens gebruikt als parkeerplaats. Loopt u in de richting van het Café Restaurant 't Dijkhuysje dan is een bezoek de moeite waard. Het restaurant heeft een eerste verdieping, die tijdens het genieten van uitstekende maaltijd, uitzicht geeft over de haven. De kok heeft mij in ieder geval verrast. Beneden waar ook gegeten kan worden is ook een bescheiden bar en buiten is een gezellig terras. Voor meer informatie: www.hetdijkhuysje.nl . Via het weggetje achter het restaurant bereikt u het havenkantoor met de sanitaire voorzieningen. De douches en toiletten zijn ruim en laten een schone en frisse indruk achter.

Lelystad haven verlaat ik met gemengde gevoelens. De grote haven biedt alles wat u als watersporter wenst. Toch heb ik het gevoel dat de passant niet de grootste doelgroep is. Al het foldermateriaal wat ik kreeg was gericht op het werven van vaste ligplaatshouders. Een klein bewijs is dat je als passant moet zoeken waar de havenmeester te vinden is, terwijl handwijzers mij direct in de juiste richting hadden kunnen sturen. Ook het systeem met de kaartjes bij de meldsteiger is wat onpersoonlijk, vaak wil ik nog wel eens iets meer vragen aan een havenmeester voor ik naar de toegewezen box vaar. Ik heb een prima verblijf in Lelystad haven gehad maar als de concurrentiedruk door de nieuwe Bataviahaven wordt opgevoerd moeten er in Lelystad haven veel puntjes op i'tjes worden gezet als het om passanten gaat.

De aanloop naar de Houtribhaven is vanuit het noorden komende net om de hoek van de dijk. De eerste haven is Flevo Marina, als u iets verder doorvaart ziet u de ingang van Deko Marina en de Houtribhaven. Bakboord is Deko, stuurboord is de Houtribhaven.

Pas op dat u de bocht naar stuurboord niet te krap maakt anders gaat het niet goed in verband met ondiepte. Direct aan stuurboord is een meldsteiger. Of de intercom het vandaag doet is een verrassing die we niet afwachten. Het lange gangpad doorvarend gaat u aan het einde bakboord. Vervolgens komt u bij de passantenkom, waar vrijwel altijd plaats is.

De Houtribhaven is een verenigingshaven en niet een kleintje. Watersportvereniging Lelystad zwaait hier de scepter. Tot voor enkele jaren was er “niets”aan de hand. Vervolgens is het restaurant verdwenen en ook met de, inmiddels vertrokken, havenmeester “boterde “het niet echt. Maar de rust lijkt weer terug, het restaurant is weer geopend en men heeft weer een nieuwe havenmeester.

In de Houtribhaven is alles aanwezig wat andere havens ook in huis hebben, alleen: Er is geen winkeltje voor kleine boodschappen. Verder zijn er uitstekende sanitaire voorzieningen, een restaurant, een cafetaria, een scheepswinkel(tje), wasserette, afvalstation, een mastenkraan en een speelplaats voor de kids.

In de omgeving van de havens van Lelystad valt niets te beleven, of u moet al speciaal komen voor Bataviastad met zijn koopjes en overjarige modellen kleding van exclusieve merken. Alle havens liggen ver van Lelystad verwijderd. Lelystad is een prima tussenstation voor mensen die naar de eilanden willen of naar het Markermeer en Amsterdam willen afzakken.

De jongste haven van Nederland die bruist van de activiteiten en evenementen. In het hart van de voormalige Zuiderzee is een nieuwe haven verrezen: Bataviahaven bij Lelystad. Een ideale aanloophaven voor uw (zeil)schip en de charter- en passagiersvaart, met alle denkbare faciliteiten en tal van attracties in de directe omgeving.